Мексиканската лига за бејзбол за да ја добие првата судија во 2018 година

МЕКСИКО СИТИ – Мексиканската лига на бејзбол е на вистинскиот пат да го добие својот прв женски судија во сезоната 2018.

Лигата во средата објави дека Паулина Рохас и Луз Алисија Гордоа се обучуваат и барем една волја од нив ќе игра во регуларната сезона.

Гордоа играл на софтбол веќе 21 година и служел како играч на софтбол пет години. Ројас е судија во безболските младински лиги.

Мексико со тројка-А-еквивалентна лига ќе добие женски судија пред Големата лига бејзбол, кој сеуште немаше.

Една жена, Рија Кортезио, беше судија во двојната игра во САД девет години, до 2007 година. Пред тоа, Пам Постема се натпреваруваше во Лигата на тројното Пацифичко крајбрежје во шест сезони во 1980-тите. И двете жени, исто така, беа судии во изложбените игри на MLB, но тие никогаш не работеа во регуларната сезона.

http://www.espn.com/mlb/story/_/id/21519838/mexican-baseball-league-get-first-female-umpire-2018-season

Filed Under: Macedonian

About the Author

Comments are closed.